fbpx
Безплатна доставка при поръчки над 100 лв. за крайни клиенти до офис на "Спиди". ( * не важи за професионалисти )

Количка

0

Разликата между колагена и наноколагена и защо вторият е толкова ефективен в козметиката?

С напредване на възрастта кожата ни губи своята еластичност, което води до фини линии, бръчки и отпуснатост. Колагенът е протеин, който помага за поддържане на еластичността и стегнатостта на кожата. Добавките с колаген и продуктите за грижа за кожата са популярни сред хората, които искат да подобрят външния вид и структурата на кожата си. Не всички продукти с колаген, обаче са еднакво ефективни.

В тази статия ще проучим разликата между колаген и наноколаген и защо последният е толкова ефективен в козметиката.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото и осигурява структурата на кожата, костите, сухожилията и ставните връзки. Действа като лепило, което държи тялото заедно. Производството на колаген намалява с възрастта, което води до бръчки и отпусната кожа. Добавките с колаген и продуктите за грижа за кожата, могат да помогнат за повишаване на нивата на колаген в тялото и да подобрят външния вид на кожата.

Добавките с колаген, обикновено, се правят от животински източници като крави, прасета и риба. Тези добавки се предлагат под формата на прахове и капсули. Те обикновено се продават, като добавки против стареене, които могат да подобрят еластичността на кожата, да намалят бръчките и да поддържат здравето на ставите.

В допълнение към добавките, колагенът също е популярна съставка в продуктите за грижа за кожата. Колагеновите кремове, серуми и маски подобряват еластичността на кожата и намаляват бръчките. Ефективността на тези продукти, обаче е спорна. Колагенът е твърде голям и плътен, за да проникне през повърхностния слой на кожата (епидермиса), така че повечето локални продукти с колаген, осигуряват само временно повишаване на нивата на колаген и то само на повърхностния слой на кожата (епидермиса), но не навлизат в дермата, където е истинското място на всички биоактивни вещества, включително и на колагена.

Какво е наноколаген?

Наноколагенът е вид колаген, който е разбит на нано, супер малки, частици с помощта на нанотехнология. Тези, по-малки частици, могат да проникнат по-лесно в повърхностния слой на кожата (епидермиса), което улеснява тяхната абсорбация. Наноколагенът е по-ефективен от обикновения колаген в продуктите за грижа за кожата, защото прониква в дълбоките кожни слоеве и достига до дермата, където е неговото естествено място, и да стимулира производството на колаген отвътре.

Наноколагенът обикновено се прави с помощта на процес, наречен ултразвук, който включва разграждане на колагенови молекули с помощта на звукови вълни. Получените частици са много по-малки от обикновените колагенови молекули и могат да проникнат в кожата по-лесно. Веднъж абсорбиран, наноколагенът може да стимулира производството на нов колаген, което води до подобрена еластичност на кожата, стягане на лицевия контур и намаляване на бръчките.

Защо наноколагенът е ефективен в козметиката?

Обикновеният колаген е с голяма молекула, която остава на повърхността на кожата и не прониква в дълбоките й слоеве. Освен това, тези обикновени колагенови големи молекули могат да запушат и порите.

Наноколагенът, за разлика от обикновения колаген, може да проникне в кожата и да достигне дълбоките кожни слоеве. Това означава, че наноколагенът може да осигури дълготрайни ползи за кожата, които са видими в кратък период от време, месец и половина – два, като: подобряване на еластичността, заглаждане и озаряване на кожата, стягане на лицевия контур и намаляване на бръчките.

Освен това, наноколагенът е по-стабилен от обикновения колаген, което означава, че може да се използва в по-широка гама от продукти за грижа за кожата. Обикновеният колаген може да се разпадне, когато е изложен на светлина, топлина и въздух, което го прави по-малко ефективен в продуктите за грижа за кожата. Наноколагенът, от друга страна, е по-стабилен и може да се използва в по-широка гама от продукти, включително кремове, серуми и маски.

Наноколагенът също има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките и да доведат до преждевременно стареене. Наноколагенът може да помогне за неутрализиране на свободните радикали и защита на кожата от увреждане и стареене.

Освен това, наноколагенът се усвоява лесно и напълно от тялото, за разлика от обикновения колаген. По-малкият размер на частиците на наноколагена означава, че той се абсорбира бързо, напълно и ефикасно от тялото. Това означава, че ползите от него могат да се видят значително по-бързо, отколкото при обикновените колагенови добавки и продукти за грижа за кожата с обикновен колаген с голяма молекула, при които резултатите са, често, спорни или видими след много дълъг период от ползването им.

Заключение

Колагенът и наноколагенът са популярни съставки в продуктите за грижа за кожата, но се различават по своята ефективност. Наноколагенът се среща по-рядко в козметичните продукти на българския пазар. Наноколагенът, в козметичните продукти, е много по-ефективен от обикновения колаген, поради способността си да прониква в дълбоките слоеве на кожата и да остава в тях (дермата), където е и неговото естествено място. Освен това е по-стабилен от обикновения колаген, което го прави удивителна и наистина действаща съставка в козметичните продукти. Ако търсите продукт за грижа за кожата, който може да осигури дълготрайни ползи за кожата ви, потърсете продукти, които съдържат наноколаген, не обикновен колаген. Наноколагенът, наистина, действа и то, с видими резултати, за изключително кратък период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии

Copyright © 2024 Свиден Дар. Всички права запазени.
magnifiercrossmenuchevron-down